Henkinen hyvinvointi koskettaa meitä kaikkia arjessa

Henkinen hyvinvointi – mitä se on?

Koulussa meille opetetaan ensimmäisillä psykologian tunneilla, että ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Hyvinvointimme koostuu kolmesta osasta, kehon, sosiaalisten suhteiden sekä mielen hyvinvoinnista. Minulle henkinen hyvinvointi on psyykkistä hyvinvointia. Sitä samaa, josta meidän kaikkien kokonaisvaltainen hyvinvointimme koostuu. Näin ollen pidän itseäni siis kunnossa huolehtimalla myös mielen levosta ja ravinnosta. Muun muassa tästä johtuen, minulle henkinen hyvinvointi on täysin normaali ja yksiselitteinen asia, johon ei liity mitään mystisyyttä tai uskonnollisuutta, vaan kyse on arkipäiväisestä, jokaista ihmistä koskettavasta asiasta.

Henkisyys – kuinka sen määrittelen?

Yhteiskunnassamme sana henkisyys liitetään usein uskontoon. Ajatellaan, että jos ihminen edes puhuu henkisestä hyvinvoinnista tai kehityksestä, hän kuuluu johonkin uskonlahkoon, edustaa jotain suuntausta tai olisi jotenkin ”höynähtänyt”. Tämän väärinkäsityksen yleisyys on mielestäni todella sääli, sillä näillä kahdella ei pitäisi olla mitään tekemistä toistensa kanssa. Ihminen, joka edustaa jotakin uskontokuntaa, ei välttämättä ole millään tavalla minun mielestäni henkisestä hyvinvoinnistaan välittävä ja toisaalta ihminen, joka ei tunnusta mitään uskontoa, voi olla hyvinkin ”henkinen ihminen”. Itse koen kuuluvani vahvasti jälkimmäiseen joukkoon. Minut on kastettu kristinuskoon, mutta en oikeastaan koe, että olisin koskaan noudattanut elämässäni kristinuskon periaatteita. Päinvastoin, aikeissani on tänä vuonna erota kirkosta kokonaan, koska oma ajatusmaailmani ei kohtaa kirkon opettamia periaatteita. Henkisyys onkin mielestäni nimenomaan sitä, että ei ota kyseenalaistamatta vastaan ulkoapäin minkäänlaisia käskyjä, sääntöjä tai muita rajoitteita, vaan määrittää aina oman totuuden sisimmässään. Tästä syystä usein myös uskontoja vastaan nouseva vastarinta johtuukin kapinasta ulkoa tulevia sääntöjä ja periaatteita vastaan, kun tietyllä tavalla tällöin menettää oman määräämisoikeutensa.

Minulle henkinen hyvinvointi on läsnä jokapäiväisessä elämässä, kuten sinullakin – kiinnititpä siihen huomiotasi tai et 🙂

 

Jos henkisellä hyvinvoinnilla ei siis ole mitään tekemistä uskonnon kanssa, niin mitä se sitten minulle tarkoittaa ja miten minä huolehdin omasta henkisestä hyvinvoinnistani arjessa?

 

Mielen tyhjentäminen

Pyrin joka ikinen päivä ottamaan pieniä hetkiä, jolloin pysäytän ajatukseni ja siirrän huomioni tähän hetkeen. Teen tätä joko niin, että ollessani paikoillani esimerkiksi autossa tai junassa, vain hengitän hetken syvään ja tietoisesti pyrin tyhjentämään mieleni. Tai päinvastoin, käännän ajatukseni täysin siihen, mitä juuri teen; katselen kulkiessani ympärille, kiinnitän huomiota yksityiskohtiin, haistelen ilmaa tai tunnustelen miltä vaikkapa ruoka suussani maistuu. Läsnäolo on yksi tätä asiaa kuvaava sana. Muita ovat vaikkapa meditaatio tai mindfullness. Asian nimeäminen on kuitenkin mielestäni toissijainen asia.

 

Intuition kuunteleminen

Joudumme tekemään päivittäin satoja erilaisia valintoja. Oman kokemukseni mukaan intuitioon eli ensituntumaan luottaminen yleensä kannattaa aina. Jokainen meistä tietää, mitä intuitio on. Se on se ensimmäinen fiilis, joka tilanteessa tulee, ennen kuin järjellä alamme pohtia asiaa tai tilannetta. Usein ihmiset vain eivät luota vaistoonsa. Mutta mitä enemmän itse olen alkanut intuitiotani kuuntelemaan, sen paremmin koen valintani osuneen nappiin. Ihan pienissäkin arjen asioissa. Usein huomaan myös jälkikäteen, että intuitioni yritti sanoa minulle jotakin, mutta jätin sitten kuuntelematta. Saatan vaikka ajatella, että eikö tämä pitäisi olla tehtynä jo, mutta järkeni toteaa heti, että ”kyllä tuo toinen sen huolehtii”. Hetken päästä käy sitten ilmi, että se asia olisi todella pitänyt olla jo hoidettuna. Tällaisissa tilanteissa saatan usein sanoakin vastapuolelle, että kävi tuokin asia taas mielessä, mutta en sitten sanonut ääneen.. Minä uskon siihen, että intuitio on viestiä suoraan sydämestämme ja sitä kuunnellessa teemme aina oikein. Siksi sen vahvistaminen on minulle tärkeää.

 

Itsensä ja muiden rakastaminen

Voi että, tämän harjoittelu on ihanaa! Se, että opettelee katsomaan itseään lempeästi ja hyväksyvästi, luo minulle todella hyvän fiiliksen aina. Ja se, että mielessään ei tuomitse ketään, vaan hymyillen ottaa jokaisen ihmisen vastaan, on hyvin voimaannuttavaa. Yhä edelleen kuitenkin usein unohdan tämän ja annan muiden ärsyttää itseäni, unohdan sen lempeyden ja sallivuuden ja lähden negatiivisuuden kierteeseen mukaan. Mutta, mitä enemmän tietoisesti ajattelee rakkauden kautta, sen parempi olo itselle tulee ja sitä herkemmin siihen jatkossa pystyy. Rakkaudella tässä kohtaa tarkoitan nimenomaan sallivuutta ja hyväksymistä, kaikille hyvän toivottamista. Jos vain kaikki kykenisimme tähän, ei maailmassa tapahtuisi ihmisten toimesta mitään pahaa. Todella tärkeä aihe siis.

 

Itsetutkiskelu

Mitä enemmän käännän katsettani omaa sisintäni kohtaan, sen paremmin omista peloistani, uskomuksistani ja rajoitteistani tulen tietoiseksi. Se, että ensinnäkin olen alkanut huomaamaan niitä tilanteita, joissa itselläni nousee joku tunnereaktio, on suuri kehitys jo itsessään. Itsetutkiskelu on todella raakaa, muissa kun ne virheet näkee huomattavasti helpommin kuin itsessään. Usein omien ajatusmallien ja pelkojen havaitseminen on aika mullistava kokemus.

Arjessa itsetutkiskelu tarkoittaa minulle sitä, että pyrin kiinnittämään huomiota omiin alitajuisiin ajatuksiini ja tunnereaktioihini enkä vain velloisi niissä, kuten me ihmiset usein toimimme. Itsetutkiskelulla en siis tarkoita sitä, että joku istuu tuntitolkulla meditoimassa yksin, vaan sitä voi harjoitella missä ja milloin vain. Ihan samalla tavalla kuin meistä jokainen havainnoi ympäristöään, voi sen tarkkailun kääntää itseen.

 

 

Kaiken kaikkiaan tiivistäisin henkisen hyvinvoinnin näkymisen arjessa sallivuuteen. Pyrin siis sallimaan itseni ja muiden olla juuri sellaisia kuin me olemme, muuttamatta tai tuomitsematta mitään. Tämän lopputuloksena on positiivinen elämänasenne ja negatiivisuuden kierteestä irrottautuminen.

 

Miten sinä huolehdit omasta henkisestä hyvinvoinnistasi?

 

 

Rakkaudella,
Minna

Sinua saattaa kiinnostaa myös

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *