Miksi et loisi itsellesi juuri niin upeata elämää, kuin haluat?

Katsoin tässä muutama päivä sitten Netflixin dokumenttielokuvan Tony Robbins: I am not your guru, joka nostatti jälleen kerran pohtimaan oman itsen motivoinnin, omien uskomusten, totuttujen kaavojen, mielen tiedostamattomien lauseiden ja omien pelkojen tiedostamisen merkitystä. Olin ennen dokumentin katsomista todella fyysisesti ja psyykkisesti väsynyt ja voimaton, selailin Netflixistä ajanvietteeksi jotain katseltavaa dokumenttia ja löysin tämän. Hetken katseltuani dokumenttia huomasin valtavan energian kulkevan sisälläni, muistin jälleen mieleni rajattomuuden ja sen, että meistä jokainen todella luo jokaisen hetken elämässään juuri sellaiseksi kuin haluaa. Dokumentin päätyttyä olin täynnä energiaa, inspiraatiota ja voimaa, vaikka hetki sitten olin ollut valmis kaatumaan sänkyyn, kun jokaista raajaa särki väsymyksestä. Ja enkä edes liioittele yhtään! Tämä mielestäni on mitä mainioin todiste siitä, että meidän mieli ja energiataso vaikuttaa todellakin kaikkeen ja mitä tietoisempi olemme tästä vaikutuksesta, sen enemmän meillä on voimaa muuttaa sitä haluamaamme suuntaan.

Tähän perustuu myös mm. meditoinnin vaikutukset – mielen avulla täytämme itsemme valitsemallamme asialla, tyhjyydellä rauhoittuaksemme, onnen tunteella kokeaksemme itsemme onnelliseksi ja täysiksi, kiitollisuudella kokeaksemme myötätuntoa ja rakkautta koko elämää kohtaan tai positiivisella ja innostavalla energialla saadaksemme voimaa ja uskoa päivään. Ja mahtavinta tässä koko jutussa on se, että pankki, josta näitä voimme itseemme ladata, on ehtymätön. Haastavin kohta aiheessa puolestaan on se, että meidän täytyy itse ladata itsemme, kukaan muu ei sitä voi tehdä puolestamme.

Mielen uskomuksien, totuttujen kaavojen ja pelkojen tiedostaminen

Dokumentissa nähdään, kuinka Tony ohjaa itsetuhoisen nuoren havahtumaan elämän merkityksellisyyteen, itseään kontrolloivan nuoren kääntämään katseensa todelliseen ongelmaansa – isäsuhteen rikkinäisyyteen, rankasti hyväksikäytetyn naisen näkemään hyvyys miehissä ja hänen rankkojen kokemuksien hyvät puolet sekä pariskunnan miehen näkemään oman maskuliinisuutensa, tahtonsa ja voimansa. Kyse ei ole siitä, että Tony olisi antanut näille kyseisille henkilöille, tai kenelle tahansa muullekaan auttamalleen henkilölle mitään, hän vain auttaa heitä tiedostamaan ongelmiensa todelliset syyt ja alkuperät keskittymättä ongelman seuraukseen. Ja näiden haasteiden tiedostaminen on koko asian ydin, se on avain rajattomuuteen, täyteyteen, onnelliseen elämään ja todelliseen vapautumiseen.

Tiedostamalla sen, kuinka itse luot oman elämäsi – tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden, voit mullistaa kaiken ja alkaa luoda itsellesi juuri niin upeata elämää, kuin haluat!

 

Kuulin kerran tällaisen vertauksen, joka auttaa tämän asian oivaltamisessa. Jokainen ihminen ymmärtää sen, että jos puu voi huonosti, se on kuihtunut ja sen lehdet ovat täysin ruskeat, niin sen kasvamassa maaperässä täytyy olla jotain vikaa. Maaperä ei ole sopiva kyseiselle puulajille tai maaperä ei ole tarpeeksi ravinteikasta. Tällöin maaperälle täytyy tehdä jotain, jotta puun saa jälleen kukoistamaan. Ensin täytyy tunnistaa, mikä maaperässä on ongelmana, onko se liian kuiva tai märkä, puuttuuko siitä joku puun tarvitsema ravinne tai onko siellä kenties jotain tuholaisia, jotka aiheuttavat puun ahdingon. Korjaamalla maaperän tasapainoon puun tarpeisiin nähden, saadaan puu jälleen voimaan hyvin. Yksinkertaista ja selkeää, eikö? Mutta, kun ihminen voi huonosti, me tuijotamme aivan liian helposti pelkkää ongelman seurausta, emmekä yritä korjata sen alkuperäistä syytä, sitä maaperää, jossa elämme. Se, että lääkitsemme masennusta ja väsymystä, sairauksia ja keskitymme vaikka stressin aiheuttamien oireiden hoitoon, on sama asia, kuin me maalaisimme sen huonosti voivan puun ruskeat lehdet vihreiksi, jotta se näyttäisi jälleen terveeltä. Hullua, eikö? Mutta näin me toimimme jatkuvasti, kun emme tiedosta ongelmien ja haasteiden alkuperäisiä syitä ja näe niitä kaikkien niiden aiheuttamien seurauksien takana.

Mutta miten minä voin päästä käsiksi näihin maaperän ongelmiini, niihin todellisiin ongelmieni aiheuttajiin, kun näen vain seuraukset?

Avainkysymyksiä todellisten syiden tiedostamiseen ovat mm. ”Mitä minä pelkään?”, ”Mitä uskomuksia, tiedostamattomia lauseita ja muka-totuuksia toistelen itselleni?” ja ”Elänkö todeksi jotain valheellista käsitystä minusta?”. Ota hetki aikaa ja todella vastaa näihin kysymyksiin nyt. Autan sinua hieman ja avaan näitä kysymyksiä omien esimerkkieni kautta.

1. Mitä minä pelkään?

Listaa ylös kaikki ne asiat ja tilanteet, jotka missään muodossa aiheuttavat sinulle epämukavuutta, esimerkiksi ahdistusta, epävarmuutta, pelkoa, hallinnan tunteen menetystä, jännittyneisyyttä tai vierautta.

Esimerkkini, joita olen kirjoittanut ylös viime keväänä kartoittaessani omia haasteitani:

Minä pelkään…

 • uusien tai vieraiden ihmisten seurassa
 • kun ihmisten katseet kääntyvät minuun
 • että ihmiset käyttävät tietoja minusta minua vastaan
 • huomiotta jäämistä
 • että en olekaan ainutlaatuinen
 • soittaa tuntemattomille
 • että en osaa olla luonnollinen
 • luottaa ihmisiin liikaa
 • tilanteita, jossa en keksi mitään puhuttavaa
 • epäonnistumista

Suosittelen aloittamaan tämän listauksen tekemisen niin, että unohdat tuon sanan ”pelkää”, koska sen merkitys on ylikorostunut monien mielessä. Muistan, kuinka omasta mielestänikin en alkuun ”pelännyt” yhtään mitään, mutta kun vaihdoin tuon pelkää sanan tilalle sanat ”tunnen oloni epävarmaksi”, alkoi lista täyttyä hyvin helposti. Ota huomioon myös, että tämän tekemisen ei kuulu olla helppoa, koska muuten olisit jo tietoinen peloistasi.. Joten siksi pyydän sinua miettimään kysymystä hyvin laajasti.

2. Mitä uskomuksia, tiedostamattomia lauseita ja muka-totuuksia toistelen itselleni?

Tämä onkin sitten hiukan vaikeampi, koska vaatii omien ajatuksien tarkkailua ja niistä tietoiseksi tulemista. Mutta ilman tätä vaihetta et voi haasteistasi vapautua. Eli, listaa seuraavaksi niitä asioita, joita toistelet itsellesi huomaamattasi päivien mittaan. Tähän ei välttämättä pysty vastaamaan tältä istumalta, vaan se vaatii oman itsen kuuntelua ja tarkkailua – vielä tiedostamattomiin lauseisiin, muka-totuuksiin ja uskomuksiin tutustumista. Pyri siis tulemaan tietoiseksi, miten sinä puhut itsellesi.

Esimerkkini, millaisia asioita olen matkan varrella itsestäni löytänyt:

 • Olen iltavirkku ihminen, minä en herää pirteänä aamuisin
 • Kotini tulee olla aina siisti vieraiden aikana
 • En voi epäonnistua, vaan suorituksieni tulee olla aina keskitasoa korkeampi
 • En ole eikä minusta tule koskaan fyysisesti vahvaa
 • Olen aina kipeä monesta paikkaa ja se johtuu heikosta lihaksistosta, jolle en mahda mitään
 • Minä olen kankea enkä taivu
 • Olen huono kielissä, varsinkin kuullunymmärtämisessä
 • En osaa olla ryhmässä luontevasti 
 • Minä en ole sosiaalinen enkä sosiaalisesti lahjakas
 • Minut jätetään aina ulkopuolelle ja huomiotta
 • Minusta ei olla kiinnostuneita

Monet löytämistäsi lauseista varmasti vaikuttavat aivan älyttömiltä ja hulluilta ja osaat heti sanoa, että eihän tämä pidä paikkaansa. Mutta pointti ei olekaan siinä, onko se totta vai ei, vaan siinä, että alitajuisesti uskottelet itsellesi niin. Ja samalla tulet itse aiheuttaneeksi itsellesi kyseisen ongelman tiedostamattomalla puheellasi. Lauseet voivat usein olla myös opittuja eli mitä sinulle on joku ulkopuolinen taho uskotellut ja jonka olet vaikka jo lapsuudessa ostanut omaksesi ja josta on tullut sisäistä puhettasi, vaikkei kukaan enää sinulle niin toistelisi. Yritä tunnistaa myös nämä.

Tultuasi tietoiseksi näistä oman itsen sabotoinneistasi, pystyt tekemään jotain ällistyttävää: vapautumaan niistä vaihtamalla sisäisen puheen haluamaksesi. Kun näet millaisia lauseita, uskomuksia ja muka-totuuksia sinä itsellesi syötät, pystyt katkaisemaan sen ja valitsemaan, mitä näiden tilalle haluat. Ja kun kerta voit valita mitä vaan, niin toivottavasti valitset jotain superhienoa, kuten ”Olen rajaton”, ”Minä saan epäonnistua, se on inhimillistä”, ”Minä ansaitsen tulla nähdyksi ja kuulluksi”, ”Minä olen sosiaalinen ja rakastettava”! Huomaa myös se, että sinun ei välttämättä tarvitse vielä uskoa näihin valitsemiisi lauseisiin täysin, mutta pikkuhiljaa tulet huomaamaan niiden vaikutuksen ja niistä tulee tosia. Usko tai älä.

3. Elänkö todeksi jotain valheellista käsitystä minusta?

Mieti hiljaa sisimmässäsi, millaiseksi ihmiseksi olet itsesi luonut ja onko se ollut sinun valintasi? Miten kuvailisit itseäsi muille tai miten muut kuvailevat sinua ihmisenä? Mieti sen jälkeen, haluatko elää tämän version sinusta todeksi? Haluatko, että näin on? Eli, jos sinusta vaikka sanotaan, että olet hiljainen, toteutatko huomaamattasi tätä elämässäsi? Oletko luonut itsesi sellaiseen muottiin, että olen hiljainen ihminen, enkä voi sille mitään? Tai jos sinulla on joku sairaus, elätkö todeksi sitä sairauden luomaa sinua? Keskitytkö huomaamattasi jatkuvasti sairauden oireisiin ja diagnosoimaan elämäsi sen perusteella, millainen tilanne sinulla on tänään sairautesi puitteissa tai näkökulmasta?

Jälleen omana esimerkkinäni, minä elän todeksi mm. seuraavia valheellisia käsityksiä itsestäni:

 • Minä olen hillitty, asiallinen ja ulkopuolinen, takaa-alalle jäävä henkilö
 • Minuun ei oteta helposti kontaktia, en ole kiinnostava ihminen eikä minua nähdä tai kuulla

Tulemalla tietoiseksi näistä kahdesta valheellisesta käsityksestä itsestäni, olen alkanut huomata, kuinka itse aiheutan ja elän todeksi nämä lauseet. Minä itse aiheutan sen, että jään takaa-alalle, en tuo itseäni esille ja olen ei-niin-kiinnostava henkilö, koska en anna itsestäni mitään. Aiheutan sen itse, koska en ole antanutkaan muille mahdollisuutta tutustua todelliseen minään, koska en jaa itsestäni mitään. En tuo persoonallisuuteni piirteitä esille, en ole ulospäinsuuntautunut, en itse avaa sitä suutani vaan odotan, että joku muka automaattisesti kiinnostuu minusta, jos istun seinän vieressä vakavalla naamalla puhumatta mitään. Hei haloo! Minä toisin sanoen elän nämä uskomukset ja valheelliset käsitykseni itsestäni todeksi. Jatkuvasti käyttäytymällä tiedostamattani näin saa mieleni lisää todisteita sille, että näin todella on. Minä olen hillitty ja asiallinen, koska en anna persoonani näkyä. Minä olen ulkopuolinen ja takaa-alalle jäävä henkilö, koska itse valitsen reunapaikat ja olen hiljaa. Istunkin usein ”ytimen” ulkopuolelle joukossa ja pidän sen suuni kiinni, koska jo valmiiksi mielessäni olen uskotellut, ettei minua kukaan kuitenkaan taas kuuntele. Minä itse en ota ihmisiin katsekontaktia ja anna heille mahdollisuutta aloittaa keskustelua kanssani. Minä itse en hymyile ja ole avoin, jotta minusta voitaisiin kiinnostua. Ja eihän minua kukaan näe eikä kuule, jos minä itse en koe olevani sen arvoinen ja puhu tarpeeksi selkeästi tai kuuluvalla äänellä. Ja perhana sentään, muuttamalla nämä valheelliset käsitykseni itsestäni, muuttamalla omat ajatukseni ja uskomukseni, lopettamalla elämästä nämä täydet bullshitit todeksi minusta tulee juuri sellainen ihminen kuin minä itse valitsen olla ja haluan olla!

Ja koska minä voin tehdä niin, niin sinäkin voit tehdä niin. Ja juuri tähän perustuu myös Tony Robbinsin opit. Tajuamalla sen, että kaikki se voima, into, rakkaus, periksiantamattomuus, rajattomuus, loputon positiivisuus on sinun itsesi luotavissa, sinun käsiesi ulottuvilla, voit muuttaa koko elämäsi! Ja vitsit mikä voima ja energia tämän asian oivaltamisesta vyöryy! Joten ota tämä voima käyttöösi, ota vastuu omasta elämästäsi ja todella luo se juuri sellaiseksi ihanne-elämäksi, jota olet aina halunnut elää. Halleluja!

 

Rakkaudella,
Minna

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *